Tõde on kusagil olemas...

kolmapäev, 1. oktoober 2014

Kuidas mitte alustada taskuhäälingu tegemist

Kuulasin täna Tim Ferrissi intervjuud Stephen J. Dubneriga*, kus nad arutasid mh selle üle, kuidas saada paremaks mõtlejaks, õppida kiiremini ja milliseid vigu teevad inimesed, kes soovivad saada sama mustri järgi edukaks nagu nende iidolid seda on teinud.
Et võtta nende huvitav ja pikk mõttearendus kokku: kergem on õppida halbadest näidetest kui headest.

Ehk on siis võimalik jõuda kvaliteedi tuumani läbi ebaõnnestumiste ja halbade näidete?


Copperphone Mic.png
"Copperphone Mic" by MaeLRie - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Igastahes tekkis meil Ardiga mõte, talletada SoQ-i Ajades faas ühe käigus kuuldut taskuhäälingu vormis lindile, juba suvel. Kuivõrd idee tekkis nii spontaanselt, et ei hakanud isegi pikemalt asju läbi mõtlema, oli meie esmasteks salvestusvahenditeks taskust võetud iPhone 4 ja selle äpp "Voice Memos".
Alles peale seda, kui olime juba kolm salvestist purki võtnud, kirjutasime paari kohta, et uurida, mida siis nüüd teha annaks, et helikvaliteeti paremaks saada.

Sõber Rein Zobel, kes veab koos kahe kamraadiga tema sõnutsi (kuni meie tulekuni) "Eesti kõige veidraima käändega" mängude teemalist raadiosaadet Puhata ja mängida soovitas:
  • pigem salvestada juba kvaliteetselt, kui panna rõhku hilisemale puhastamisele
  • kasutada Auditionit koos sealse taskuhäälingu eelseadistusega
  • ja tellida endale lumepall Snowball
Teises kohas, TÜ multimeediatalitluses, kus lasime esimese taskuhäälingu proovipuhastamise teha, sai helitehnik väga hästi aru, mida me tegelikult tahame ja sõnastas selle võrratult:

"Pähe turgatas mõte, et ehk oli taustaheli isegi taotluslik. Vältimaks liigset steriilsust, andmaks nooruslikku kohaloleku efekti."

Olgu kuidas oli (kuigi nii tegelikult oli), andsime ka teise salvestise proovitöösse ja lasime selle seekord puhastada Clockwork Stuudios. Proffid, nagu nad seal kahtlemata on, puhastasid aga faili just vastupidiselt nii steriilseks ja krõbedaks, et taustaheli, mis tänu meie poolkehvale salvestamisele peale jäi, võimendus mitmekordselt ning häiris juba intervjuu sisule keskendumist. Nii läkski eile eetrisse hoopiski kõige esimene puhastamata variant.
Käisime Ardiga täna siiski kohal ja rääkisime näost näkku sellest, mida me tegelikult tahame ja kuidas asju saaks paremini teha. Tulemust saab juba varsti kuulda. ;)

Kokkuvõtvad õppetunnid kvaliteedi otsinguil, mida saab ka otseselt testimisele üle kanda:

Parema tulemuse huvides edasta teisele osapoolele selgelt oma soovid. - See haakub üllatavalt hästi missiooni väljaselgitamise vajaduse kontseptsiooniga:
ükskõik kui hästi sa midagi teed, kui sa lahendad valet probleemi, ei ole tulemus kokkuvõttes oluline.

* Intervjuud saad järelkuulata siit: The Tim Ferriss Show, episood 7

0 kommentaari:

Postita kommentaar